THE QUEEN
Ontmoet Beatrice Taylor. Een slimme, stijlvolle vrouw, briljant chemicus. In de binnenstad van Utrecht huurt zij een ruimte. Maar wat doet zij daar? Aan jullie de taak om deze cruciale zaak op te lossen.

Taylor. De naam herinnert ons aan de familie Taylor in het verhaal ‘Royal Jelly’ van Roald Dahl. Het verhaal gaat over Albert, Mabel en hun pasgeboren dochter. Het kind wil niet drinken en Albert, een imker, bedenkt een oplossing. Hij voegt royal jelly (koninginnegelei) toe aan de melk van de baby. De baby begint uitgehongerd te drinken en groeit al snel steeds dikker. Albert geeft toe dat hij zelf royal jelly heeft gegeten in een poging om zijn vruchtbaarheid te verhogen. Dat werkte want al snel daarna werd hun dochter geboren. Dan beseft Mabel hoeveel haar man op een gigantische bij lijkt, en dat hun dochter eruit ziet als niets anders dan een grote larve…

ROALD DAHL
Escape Room ‘The Queen’ is een eerbetoon aan de briljante schrijver Roald Dahl. Bekend van Sjakie en de Chocoladefabriek, de GVR (Grote Vriendelijke Reus) en nog veel meer klassiekers voor kinderen. Ook schreef hij korte verhalen voor volwassenen. Voordat hij begon met schrijven diende Dahl in de Royal Air Force. Hij was een gevechtspiloot en ook een geheim agent. Zijn verontrustende korte verhalen zijn vaak verfilmd. ‘Royal Jelly’ werd in beeld gebracht voor een aflevering van de serie Tales of the Unexpected in 1980, met Timothy West en Susan George als Albert en Mabel Taylor.

MEER WETEN OVER BIJEN?
Bijen staan bekend om hun rol in de bestuiving. Zoals vaak gezegd: “Als de bijen verdwijnen dan leeft de mens niet langer meer dan vier jaar. Geen bijen, geen bestuiving, geen planten, geen dieren, geen mens.”

Imkerij wordt al duizenden jaren beoefend, ten minste sinds de tijd van het oude Egypte. Naast honing en bestuiving, produceren bijen royal jelly. Koninginnegelei is het mengsel dat wordt gegeven aan bijenlarven. De larve die werd gekozen als toekomstige koningin, zal in verhouding tot de andere larven veel grotere hoeveelheden krijgen, wat nodig is voor haar ontwikkeling. Bijen komen vaak voor in mythologie en folklore en sinds de oudheid in vele creatieve uitingen.

Ben jij klaar voor The Queen?